Tweestromenschool en De Wigwam Heerewaarden krijgen primeur
Eerste vroegschoolse educatie in Maasdriel
Heerewaarden - De gemeente Maasdriel heeft basisschool de Tweestromenschool en peuterspeelzaal De Wigwam in Heerewaarden uitgekozen als eerste school om te starten met een voor- en vroegschools educatieproject, in het kort VVE genoemd. De bedoeling van het project is om peuters vanaf 2 jaar en kleuters van groep 1 en 2 in een achterstandsituatie te bereiken en hen optimale ontwikkelingskansen te bieden. In het schooljaar
2001/2002 is de regeling ingegaan voor de periode 2002 tot 2006, waarvoor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een bijdrage heeft toegezegd van S 17.000,- per jaar. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor het VVE-project voldoet De Tweestromenschool aan de voorwaarden: de locatie door de inpandige peuterspeelzaal, het schoolgewicht en het aantal leerlingen. Afgelopen donderdag 12 december gaf wethouder Gerard van den Anker (Onderwijs onderbouw) officieel het startsein voor dit eerste VVE-project in de gemeente Maasdriel.
De gemeente Maasdriel telt 12 basisscholen, waarvan de school in Heerewaarden volgens de wethouder, ideaal is om het VVE-project mee te starten. "Door de inpandige peuterspeelzaal voldoet de school aan de brede schoolgedachte", zei Van den Anker, en dat is een goede start. Ook de motivatie van het bestuur is belangrijk en hier een compliment waard. Ik heb er een goed gevoel over". Egon van Erven, directeur van de Tweestromenschool in Heerewaarden en van De Meidoorn in Kerkdriel is in zijn sas met dit pilotproject. "Met het geld kunnen 18 kinderen worden bereikt. Dat moet van het ministerie. Hier hebben we 28 kinderen, waarvan er 16 meedoen aan het project. Er zijn speciale programma’s ontwikkeld en sinds de invoering landelijk in 1997 is wetenschappelijk bewezen dat vroegschoolse educatie werkt. Bij de overgang naar groep 3 gaan de kinderen leren lezen en door dit project lukt dat veel beter. De kinderen krijgen meer kansen, waarbij ook de betrokkenheid van de ouders essentieel is".
Piramide
Het programma waar de leerkrachten voor hebben gekozen is ‘Piramide’, een taalontwikkelingsprogramma, dat werkt vanuit een sterke pedagogische basis en een krachtige leefomgeving. In een positief klimaat moeten de kinderen vanuit een gevoel van veiligheid komen tot spelen en leren. De manier waarop de ruimte waarin zij vertoeven is ingericht is basis voor de krachtige leefomgeving. Zo zijn er hoeken ingericht, zoals de creatieve hoek, een ontdekhoek en een taalhoek. De nodige boeken en materialen zijn inmiddels aangeschaft en er is begonnen met de professionalisering van peuterleidsters en groepsleerkrachten. Irene van IJzendoorn, leidster van De Wigwam en haar collega Erna van de Oever zijn al vanaf de zomervakantie met het project bezig. Irene: "We werken er samen aan, vormen kleine groepjes, waarbij Erna in haar rol als tutor wordt ingezet voor de extra aandacht voor het kind. Terwijl het programma van groep 1 en 2 gewoon doorgaat, vloeit dit over in Piramide. We kijken naar de kinderen en toetsen op elk punt. De bevindingen worden vastgelegd, waardoor je meer gestructureerd kan werken. In groepjes wordt gewerkt aan de hand van thema’s. We hebben het thema herfst gehad, en onlangs sinterklaas, nu hebben we een tijdje kerst; daarna moeten we weer iets anders verzinnen. Het enthousiasme is groot, ook bij de kinderen. Die vinden het prachtig allemaal".
De vraag of er al resultaat te zien is kon geen van beiden nog beantwoorden. "Daarvoor zijn we nog te kort bezig. Wellicht dat je na een jaar bij enkele achterstandskinderen vooruitgang ziet". Aldus Irene en Erna.