Cafetaria D’n Bourgondier

Rossum – Absoluut geen ophef over de opening van zijn nieuwe zaak en heel zachtjes wennen aan de nieuwe situatie. Mario van der Laar, tot nog geen maand geleden werkzaam bij Vebe-bouw in Zaltbommel, heeft even tijd nodig als fritesbakker en ondernemer, want alles ging een beetje snel. Toen hij hoorde dat Piet Broeders zijn cafetaria De Groot te koop had staan, reageerde hij onmiddellijk. Binnen 14 dagen was de zaak rond. Hij had de cafetaria slechts eenmaal van binnen gezien (niet echt een man van ‘de vette hap’),toen de plattegrond bekeken en is aan het verbouwen geslagen. Hij schakelde vrienden, tevens collega’s in en binnen veertien dagen onderging de cafetaria een ware metamorfose. " Een gigantische job, waarvoor ik de mannen erg dankbaar ben. Afgelopen maandag en dinsdag namen enkelen zelfs hun ATV-dagen op om de streefdatum van opening te kunnen realiseren,." zegt Mario dankbaar .

Het is 18 september en om 13.00 uur moet alles aan kant zijn voor de heropening van de enige cafetaria in Rossum, D’n Bourgondier genaamd. Daarmee is een einde gekomen aan een tijdperk van cafetaria De Groot, onder welke naam het etablissement aan de Van Randwijckstraat sinds 1960 tot ver in de omtrek bekend was. Toen kochten de schoonouders van Piet, de familie de Groot, de toenmalige bakkerij waar af en toe al een frietje werd verkocht. Na zijn huwelijk in 1982 met Yvonne, de dochter des huizes, nam Piet de zaak over. In januari zou hij zijn twintigjarig jubileum hebben kunnen vieren, als Mario van der Laar de zaak niet had gekocht. Nu prijkt aan de buitenkant een nieuw bord "D’n Bourgondier"en heeft de binnenkant een complete metamorfose ondergaan. Behalve de traditionele toonbank met snacks, is de ruimte, die tweemaal zo groot geworden is, verrijkt met een bar en zitjes in een. Rossum is een prachtige nieuwe cafetaria rijker.

Een frietje kan iedereen wel bakken

Mario van der Laar lacht van oor tot oor. Hij is trots op zijn nieuwe zaak en terecht. Na weken van keihard werken aan de verbouwing begint hij letterlijk een nieuw leven. Volgens hem komt dat op zijn leeftijd ( 43 ) vaker voor dat men iets geks wil doen, zo beargumenteert hij zijn keuze voor de horeca. Opgevoed in Hurwenen op de boerderij, koos hij voor de bouw. Hij wilde altijd al graag iets voor zichzelf beginnen, maar een cafe beginnen? nee dan krijg je te maken met bepaald publiek: een cafetaria? Ja, daar had hij wel ‘kijk’op .

Veel namen zijn er voor zijn cafetaria bedacht, liefst rijmend op zijn bijnaam|: de maus of mous, hij weet eigenlijk niet eens waaraan hij die naam heeft verdiend. . Maar nee, geen Mario’s Smikkelhouse voor hem, dat vindt ie niks. D’n Bourgondier heette een zaak in Tilburg en hij voelde er direct voor: daarmee kon hij zich identificeren, zo was immers ook altijd zijn levensstijl. Voorlopig echter heeft hij veel aan zijn hoofd: want behalve een frietje bakken komt er meer bij kijken. Tegelijkertijd prijzen onthouden, inpakken, vriendelijk zijn en daar tussen door mensen te woord staan. Gelukkig is Els er, die helpt hem bij het bakken en ook zijn vrouw Annie komt af en toe. Zij werkt in de zorg en heeft zo haar eigen ding. Maar nu al maakt hij lange dagen en merkt dat hij al personeel nodig heeft, mensen die helpen bij het bakken en het schoonmaken( zie advertentie),want hij wil er een goed bedrijf van maken. Hij wil dat de mensen tevreden zijn en hem ook zeggen als er iets niet in orde is. "Het is allemaal nieuw voor mij, en de mensen zouden me helpen als ze me vertellen als er iets niet naar de zin is. Daar kun je bij mij echt wel mee aankomen, want ik heb liever dat ze kritiek hebben, zodat ik de dingen kan verbeteren, dan dat ze weg blijven.

Cafetaria D’n Bourgondier is dagelijks geopend van 12.00 tot 23.30 uur. ‘s Maandags opent Mario om 16.00 uur en dinsdags is de zaak gesloten